2009-11-10 16:10:38• hírek • Garzó Ferenc/MTI

A járvány túl van az ezredik fertőzötten

Több mint ezer embert betegített meg Romániában az új vírus, Bukarestben és az ország több más városában újabb középiskolákat zártak be, miközben az egészségügyi hatóságok a november végi oltási kampányra várva egyre nagyobb óvatosságra intik a lakosságot.

Adrian Streinu Cercel egészségügyi államtitkár keddi nyilatkozatában megerősítette, hogy a hatóságok most a súlyos esetek gyógyítására összpontosítják erőiket. Jelenleg több mint háromszáz személyt kezelnek kórházban. Elmondta: az új vírus elleni terápiában használt Tamiflu nevű gyógyszert nem tartják szükségesnek azoknak beadni, akiknél könnyebb lefolyású a kór, és kezelés nélkül is meggyógyulnak. A Matei Bals járványkórház már csak azoktól a betegektől vesz mintát a H1N1 vírus kimutatására, akiknél súlyos, egyértelmű formában jelentkeznek a tünetek.

Az államtitkár inkább az emberek "önvédelmének" a fontosságát hangsúlyozta, figyelmeztetve a lakosságot: mindenki csak akkor utazzon el, ha az feltétlenül szükséges. A hatóságok kifejezetten veszélyesnek tartják az utazást a szomszédos Moldovába, Ukrajnába és Bulgáriába.

A járvány ugyanis gyors ütemben terjed az egész országban. A betegek száma az elmúlt huszonnégy órában 94 személlyel nőtt, és elérte az ezret. A legkomolyabb fertőzési góc továbbra is Bukarest és környéke, ahol huszonöten betegedtek egy nap leforgása alatt. A vírus a kelet-romániai megyékben is terjed, de megjelent a székelyföldi Hargita megyében is, ahol négyen lettek betegek hétfő óta.

A hét első két napján tizenhét iskolában függesztették fel egy hétre részlegesen vagy teljesen a tanítást. A kormány által felállított válságstáb különösen arra hívta fel a figyelmet, hogy a be nem zárt oktatási intézményben is különleges figyelmet fordítsanak a beteg tanulók és tanárok elkülönítésére. Azt tanácsolják a diákoknak, hogy a lakáson és az iskolán kívül a járvány idején ne látogassanak nyilvános helyeket.   

Bár Romániában még nem volt halálos áldozata az új influenzának, néhány valóban súlyos esetről hírt adott a média. Az ukrán határ közelében lévő Iasi-ban (Jászvásár) két nőt kezelnek akut tünetekkel; egyiküket az intenzív osztályon mesterségesen lélegeztetik.

Romániában május végén jelent meg először az új vírus. Szakemberek azt sem tartják kizártnak, hogy a tél végéig akár 4 milliónyian is megfertőződhetnek. Az oltási kampány november utolsó napjaiban kezdődik, akkorra lesz készen a tesztelésen átesett, bukaresti gyártású oltóanyag első, 1,3 millió darabos szállítmánya. Az oltásban részesülő lakosság 5 százaléka a közalkalmazotti szférában, elsősorban az egészségügyben, a nemzetbiztonsági hivatalokban, valamint a fontosabb  országos gazdasági intézményeknél dolgozik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: